On tammikuun ensimmäinen aamuyö vuonna 2020. Uuden vuosikymmenen aloitus. Tunnelma on korkealla uuden vuoden juhlissamme, jossa vieraat ovat pukeutuneet 1920‑, 2020- tai 2120-luvun mukaisesti. Liekö eräällä kolmikolla ennustajan kykyjä, kun ovat pukeutuneet suojahaalareihin, kypäriin ja hansikkaisiin? Kasvomaskeja ei sentään ole. Juhlissa kolmikko kertoo olevansa futuristinen pyrähdys 2120-luvulle, mutta muutamaa kuukautta myöhemmin sama varustus nähdäänkin uutiskuvissa jo sata vuotta aiemmin.
Nyt on alkamassa viimeinen kuukausi vuodesta, jolloin korona muutti elämämme. Loppuvuonna 2019, jolloin suunnittelin kaikkien kahdentoista blogikirjoitukseni otsikot, maalailin jo mielessäni, mistä kaikesta hienosta pääsisin tässä viimeisessä blogikirjoituksessani kertomaan. Minkälaisia maailman kolkkia olisin päässyt katsomaan? Missä upeissa ammatillisissa tapahtumissa olisin ollut osallistujana? Miten olisimme sukuni kanssa viettäneet tähän vuoteen osuvia merkkipäiviä yhdessä juhlien? Näistä mistään minulla ei ole mitään kerrottavaa, mutta sitä vastoin tämä vuosi on ollut hyvinkin merkityksellinen minulle.
Olen oppinut, että merkittävät asiat eivät tapahdu minulle, vaan minussa.
Keväällä otin tavakseni kävellä aamuin illoin. Aluksi ajattelin, että teen päivän alkuun ja loppuun ikään kuin työmatkan, jotta saan vähän raitista ilmaa ja liikuntaa. Lopulta totesin, että kävelyillä on ollut paljon suurempi merkitys. Havahduin siihen, etten ole ikinä 47 elinvuoteni aikana pysähtynyt ihmettelemään luonnon heräämistä talven jälkeen. Kuvasin kotini lähiympäristön kevään herättämiä puiden silmuja ja niiden kasvamista täyteen kukoistukseensa. Samalla pohdin sitä matkaa, mitä itse olen tehnyt heräävästä silmusta kohti tumman vihreää vehreyttä. Nyt alan jo huomata ensimmäisiä ruskan värejä lehdissäni. Ja värithän ovat kauniita. Sitä paitsi on vielä pitkä matka siihen, kun lehdet putoavat. On aika nauttia elämän kukoistuksesta.
Ne, jotka tuntevat minut pidemmältä ajalta, tietävät, etten minä taida taipua pelkästään herkäksi silmujen kuvaajaksi, vaikka hyvä alku siihenkin on nyt olemassa. Minussa on myös tavoitteellinen ja aikaan saamisesta motivoituva puoleni. Niinpä loppukeväästä keksin, että haluan päästä sellaiseen juoksukuntoon, että jaksan juosta kymmenen kilometriä. Taidan olla enimmäkseen nopeilla lihassoluilla varustettu tyyppi, joten kymmenen kilometriä on minulle valtava matka. Totesin, että kun aloittaa melkein nollasta, pitää harjoittelun tukena olla pitkäjänteinen harjoitusohjelma. Niinpä aloin systemaattisesti harjoitella Kirsti Valastin julkaisemalla juoksuohjelmalla. Valasti on entinen olympiaurheilija, joka nuoruuden juoksu-uransa jälkeen palasi edustamaan Suomea saatuaan välissä kolme lasta. Ajattelin, että hänellä voisi olla jotakin annettavaa myös minulle. Ja olin oikeassa. Ohjelma oli alkuun juuri niin leppoisa ja loppua kohden sopivan vaativa, että juoksukunto kehittyi kuin varkain.
Sosiaalisena tyyppinä kaipasin juoksuseuraa. Yksinhölkkääminen kun on minusta tylsää. Rakas ystäväni Heini on vuosien varrella toteuttanut mitä kummallisimpia päähänpistoja Skotlannin nummivaelluksesta keski-ikäisten Ruis Rock ‑retkiin ja nyt Heini lähti ennakkoluulottomasti juoksuseurakseni. Mutta itähelsinkiläisen ja länsiespoolaisen yhteislenkkeily korona-aikaan ei ole helposti toteutettavissa. Yhteys oli kuitenkin olemassa, joten enää tarvittiin keino sen todentamiseksi. Keksimme nyt yli puoli vuotta jatkuneen vertaisterapia- ja kuntoilumuodon: luurilenkkeilyn. Ihan mahtavaa. Ja tulihan se alkuperäinenkin tavoite myös saavutettua. Syyskuun alussa pidimme kahden naisen Kymppitapahtuman, jossa juostiin nautinnollisesti joka metri kymmenestä kilometristä.
Tapahtumamme jälkeen olemme huomanneet, että kympin juoksu oli vain välietappi. Paljon tärkeämpää on ollut ystävyyden vaaliminen.
Työssäni tämä vuosi on tarjonnut minulle vihdoin tilaisuuden digiloikan tekoon. Vielä tammikuussa pidin itseäni niin epävarmana webinaarien toteuttajana, että katsoin parhaimmaksi mennä yhteistyökumppanin tiloihin pitämään videovalmennusta. Maaliskuusta lähtien olen kahta poikkeusta lukuun ottamatta toteuttanut jok’ikisen valmennukseni etänä videon kautta. Ja niitä valmennuksia on ollut paljon. Erityisen kummalista on ollut se, että olen oppinut jopa nauttimaan minulle tärkeiden asioiden aikaan saamisesta myös verkon kautta. Esimerkiksi erinomainen vuorovaikutus ja yhteishenki on kokemuksieni mukaan mahdollista saavuttaa myös videon kautta. Keinot ovat vähän erilaisia kuin lähivalmennuksessa, mutta tahtotila täysin sama. Olen myös valmentajana oppinut ilmaisemaan entistä paremmin tunteitani ja tarpeitani. Välillä olen kertonut epävarmuudestani tekniikan suhteen ja millaista apua tarvitsen valmennettaviltani, jotta voin onnistua heidän kanssaan. Ja olen oppinut, että apua todellakin saa aina, kun tajuaa sitä pyytää. Ihminen on perusolemukseltaan sellainen, että hän haluaa kokea onnistumisia ja se on paljon todennäköisempää silloin, kun ihmiset hänen ympärillään onnistuvat.
Toinen suuri muutos työssäni tapahtui syksyn alussa. Kasvatustieteen maisteriopiskelija Miili Tukiainen otti minuun yhteyttä ja kertoi olevansa kiinnostunut harjoittelun tekemisestä yrityksessäni. Ensimmäinen, ja rehellisyyden nimissä vielä toinen ja kolmaskin, ajatukseni oli, ettei minun yhden naisen firmassani ole mitään, mitä voisin tarjota harjoittelijalle. Mietin mielessäni, että työni on istua päivästä toiseen tietokoneen ääressä ja puhua mustalle pisteelle eli kameralle. Näin jälkeen päin ajateltuna ajatukseni olivat suorastaan hävettäviä ja omaa osaamistani täydellisesti vähätteleviä. Miili oli sitkeä ja ystäväni kannustavia, ja niinpä päätin palkata ParaVitan ensimmäisen harjoittelijan. On ollut huikeaa huomata, mikä intohimo ja päättäväisyys nuorella opiskelijalla voikaan olla ja mikä vaikutus sillä on ollut minuun. Olen alkanut kiitollisena ymmärtää, kuinka upean oppimisen ja kehittymisen polun olen itse saanut työelämäni aikana toteuttaa. Ja olen myös oivaltanut sen, että nyt on hyvä aika alkaa yhä tietoisemmin jakaa osaamista eri ikäisten kesken.
Mentorointi ei todellakaan tarkoita yksipuolista tiedon siirtämistä kokeneelta kokemattomammalle, vaan tasapuolista kokemusten ja osaamisen jakamista ihmiseltä toiselle.
Vuosi 2020 on opettanut todella paljon ihmissuhteista. Huomaan, että olen entistä tiiviimmin palannut pitkäaikaisten ystävieni pariin. Emme ole nähneet kovinkaan usein, mutta pitäneet muutoin yhteyttä ja osoittaneet välittämistä. Omaa lapsuuden perhettäni olen myös nähnyt hyvin harvakseltaan, mutta yhteys on silti säilynyt. Takapihan savulohilounaat ja makkaranpaisto sieniretkellä ovat jääneet ikimuistoisesti mieleen. Vuoden surullisiin hetkiin kuuluu tätini poismeno toukokuussa. Korona-ajan hautajaiset olivat todella kauniit ja intiimit, turvaväleistä huolimatta. Tuntui, että lämmin muistelu ja surun käsittely pienellä joukolla olivat juuri se oikea tapa jättää jäähyväiset rakkaalle ihmiselle.
Keväällä erityisesti ilahduttivat äitini tekemät valokuvamuistelmat koko heidän 50 vuoden aikaisesta avioliitostaan. Monen maalis-huhtikuisen aamun pelastus oli valokuva nuoresta parista 70-luvulla tai elämänmakuinen kuva kirjaviin vaatteisiin puetuista lapsista 80-luvulla. Oli myös paljon kuvia, joita en muistanut lainkaan nähneeni. Huomaan, että kuvat rakensivat omaa ja perheeni historiaani eheämmäksi. Ymmärsin myös sen, kuinka tärkeää olisi tulostaa digitaaliset kuvat paperisiksi. Olemmeko hautaamassa koko muistojen historian sähköisiin katakombeihimme? Mitä jos tulostaisin myös nämä vuoden aikana kirjoittamani blogikirjoitukseni? Ehkäpä niihin olisi helpompi palata siten useammin.
Kaiken kaikkiaan, vuosi 2020 on ollut minulle hyvin merkityksellinen vuosi. Kun aikaa on säästynyt paikasta toiseen kiiruhtamiselta, olen löytänyt paljon uutta itsestäni, läheisistäni ja lähiympäristöstäni. Suosittelen lämpimästi sinulle oman kuluneen vuotesi muistelemista. Mitä merkityksellistä sinä olet kokenut tänä vuonna?
Tämä kirjoitus päättää blogikirjoitusten sarjan. Vuoden 2020 aikana olen julkaissut blogin joka kuukauden ensimmäinen päivä. Kaikki blogit ovat luettavissa osoitteessa www.paravita.fi/blogi. Toivotan kaikille rauhallista ja merkityksellistä joulun aikaa. Pidetään itsestämme ja lähimmäisistämme huolta!
Viimeisimmät kommentit