Kun puhutaan kuuntelusta, usein keskitytään siihen, millaista huomiota toiselle tulisi antaa ja miten osoittaa hyväksymistä ja arvostamista toista kohtaan. Haluan tässä blogissani tuoda esiin näkökulman siitä, mitä tapahtuisi, jos kiinnittäisikin ihan ensin huomiota itseen. Ei vielä kiinnittäisi mitään huomiota kuuloaistinsa terävyyteen tai kykyyn keskittyä toiseen ihmiseen, vaan kykyyn keskittyä itseen. Kun on sinut itsensä kanssa, alkaa vähitellen avautua mahdollisuus toisen ihmisen vilpittömään kuuntelemiseen, jota ei häiritse ennakkokäsitykset tai uskomukset siitä, miten tilanteet etenevät.
Erityisesti haastaviksi kokemissamme vuorovaikutustilanteissa olemme usein jo valmiiksi virittyneet taajuudelle, joka saattaa estää meitä kuuntelemasta toista ihmistä aidosti
Kanadalainen valmentaja Mark Groves sanoo, että jos huomaat reagoivasi jonkin ihmisen sanoihin tai tekoihin erityisen voimakkaasti, on syytä valpastua. Voimakas reagointi on merkki sisäisestä haavastamme, joka kaipaa hoitoa. Olemme varmasti jokainen olleet tilanteessa, jossa on aivan sama, mitä toinen ihminen sanoo tai jättää sanomatta, kun reaktiomme on joka tapauksessa vahva. Kenties olemme tulleet vihaiseksi, kokeneet itsemme mitättömäksi, paenneet tilanteesta, hyökänneet vastaan tai yrittäneet miellyttämisellä peittää epävarmuuttamme.
Näissä tilanteissa vika ei ole toisessa ihmisessä, eikä oikeastaan meissäkään, vaan se mitä tapahtuu, on alitajuntamme hoitamaa suojelutehtävää. Juuri tapahtuva muistuttaa tavalla tai toisella jotakin menneisyyden tapahtumaa, jossa psykologisen turvallisuuden tunteemme on kolhiintunut. Se vie alitajuntamme hälytystilaan ja estää meitä ajattelemasta rationaalisesti. Meidän ei kuitenkaan tarvitse jäädä menneisyytemme vangeiksi, vaan voimme ottaa vastuun reaktioistamme ja haastaa itseämme pohtimaan, miksi reagoimme niin kuin reagoimme. Mitä joskus kauan syntynyttä arpea yritämme itsessämme suojella? Pystyisimmekö eriyttämään nyt tapahtuvan kauan sitten tapahtuneesta?
Kyseessä ei ole ihan pikkuinen juttu, vaan iso elämän mittainen projekti. Kun hyväksymme itsemme ja arpemme, vaikutukset alkavat tulla vähitellen näkyviksi myös ihmissuhteissamme ja vuorovaikutustilanteissamme. Arpemme eivät ole enää vuorovaikutuksen tiellä, emmekä ole enää erilaisiin ärsykkeisiin reagoivia sätkynukkeja, vaan aktiivisia valintoja tekeviä ihmisiä.
Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa ja miten voisimme toimia uudella tavalla?
Otetaan esimerkiksi työyhteisö, jossa Liisa ja Maija tekevät samanlaista asiakaspalvelutyötä ja ovat työkavereita samassa tiimissä. Liisa lähettää Maijalle seuraavan sähköpostin: ”Tämän työn pitää olla tehtynä huomen aamuun klo 8 mennessä.” Maija lukee viestin ja kävelee nopein askelin Liisan luo ja sanoa korotetulla äänellä: ”Sä et oo mikään mun pomo!!” Tämän jälkeen asiaa puidaan useaan otteeseen esimiehen kanssa. Mitä tapahtui?
Liisa on saanut asiakkaalta viestin, jonka mukaan asiakas toivoo saavansa palvelua seuraavaan aamuun mennessä, jotta tämä saisi kaikki tarvittavat dokumentit ajoissa. Liisalla on jo ennestään paljon töitä ja hän on viime aikoina tulkinnut, että Maijalla on varmaan vähemmän töitä, kun hän jää usein kahvitauolle pidemmäksi aikaa kuin Liisa. Kun asiakkaan viesti tulee, Liisalle tulee mieleen kymmenen vuoden takainen uupumuksensa, mikä hänen mielestään johtui pitkälti siitä, ettei hän osannut sanoa ”ei” riittävän ajoissa. Niinpä hän itseään suojellakseen ajattelee, että hänen ei ole varaa stressata nopeilla aikatauluilla ja paineilla, mutta Maijalla on varmasti aikaa paremmin.
Maija on varannut kampaajan kello kuudeksitoista. Oli todella noloa pyytää esimieheltä lupaa töiden lopettamiseen ennen työajan päättymistä. Maija on kodista, jossa aina painotettiin, että ensin työ, sitten huvi. Maija on kuitenkin rohkeuteensa tyytyväinen, sillä esimies piti hyvänä ajatuksena lyhyempää työpäivää aina silloin tällöin muutenkin. Maija kun jää usein ainoana tiimissä vähän pidempään illalla töihin muiden tiimin jäsenten kiiruhtaessa hakemaan lapsiaan hoidosta. Maijalla on hyvä fiilis, kunnes hän vilkaisee viimeisen kerran sähköpostiaan ennen kampaajalle lähtöään.
”Tämän työn pitää olla tehtynä huomen aamuun klo 8 mennessä.” Maijasta viesti on todella epäreilu. Miksi aina häntä pyydetään venymään ja vielä tällaisena päivänä, kun hänellä kerrankin on menoa? Ja miten Liisa kehtaa vaivata Maijaa, kun Maija nimenomaan kahvitunnilla kertoi vihdoin antavansa aikaa itselleen ja menevänsä kampaajalle heti työpäivän jälkeen. Yleensä Maija on kärsivällinen, mutta jokin sai hänet nyt raivon valtaan. Hän marssi Liisan huoneeseen ja kertoi suoraan, mitä mieltä on Liisan käyttäytymisestä. ”Sä et oo mikään mun pomo!!”
Kun tilannetta puidaan esimiehen kanssa, sekä Liisa että Maija esimiehen kannustamana ja tukemana saavat kerrottua, mikä heidät sai tulkitsemaan toisen alun perin neutraalit viestit niin värittyneesti. Liisa sai puhuttua uupumuksen uusiutumisen pelostaan ja Maija siitä, että opettelee siihen, että itsestään välittäminen ei ole merkki itsekkyydestä. Kun kumpikin oli saanut kerrottua omasta arvestaan ja tarpeesta suojautua haavan uudelleen aukeamiselta, oli toisen empaattinen kuuntelu helpompaa jatkossa. Kyse ei enää olekaan siitä, mitä toinen tekee tai jättää tekemättä, vaan miten minä siihen reagoin.
HAASTE
Kun seuraavaksi huomaat reagoivasi vahvasti jonkun sanomisiin tai tekemisiin, pysähdy hetkeksi ja mieti, mitä oikeastaan tapahtui. Mitä arpeasi tapahtunut raapaisi? Pystytkö jatkamaan vuorovaikutusta neutraalimmin arven nimeämisen jälkeen? Miten pysähtyminen vaikutti kykyysi kuunnella?
Viimeisimmät kommentit