Jos olet kuilun reunalla ja vaihtoehtoinasi on kävellä vanhaa tuttua ja turvallista riippusiltaa pitkin toiselle puolelle tai alkaa rakentaa pala palalta uutta siltaa, kumman valitset? Entä mitä teet silloin, kun se vanha tuttu riippusilta vie vanhalle tutulle vuorelle? Vuorelle, jonka jokaisen neliömetrin tunnet ja josta myös tiedät, ettei se auta sinua saavuttamaan tavoitettasi. Oletko jo joskus löytänyt voiman siihen, että alat rakentaa uutta siltaa uudelle vuorelle? Vuorelle, joka on vienyt sinua kohti unelmaasi? Mitä jos tekisit sen uudestaan?
Tarkastellaanpa uudelle tuntemattomalle vuorelle vievän riippusillan tekoa kahden kaveruksen kautta. Kaveruksilla oli tapana käydä yhdessä kolme kertaa viikossa kuntosalilla. Eräänä iltana treenin jälkeen heille syntyi ajatus siitä, että olisi hienoa juosta elämän ensimmäisen maraton. He päättivät, että vuoden päästä olisi H‑hetki. Koska salilla käyminen oli muodostunut tärkeäksi osaksi kaverusten elämää, he jatkoivat maraton-päätöksen jälkeenkin yhdessä salilla käymistään. Toinen kaveruksista kuitenkin vaihtoi painoharjoittelun pääosin juoksumatolla juoksemiseen, toinen jatkoi kovilla painoilla pumppaamista vanhaan malliin. Pumppaajakaveri päätti aina treenin jälkeen pukuhuoneessa, että seuraavana päivänä hän aloittaa lenkkeilyn. Ja niin tuli taas seuraava salikerta – ja seuraava huominen. Jokainen varmasti arvaa, kumpi kaveruksista juoksi maratonin, ja kummalla tavoite jäi saavuttamatta.
Omien tapojen muuttaminen alkaa nykyisten tapojen tunnistamisesta. Aina se ei ole helppoa sillä, tavat sijaitsevat hyvin syvällä sinussa ja ovat monesti muuttuneet täysin tiedostamattomiksi rutiineiksi, joihin ei tarvita energiaa vaativaa aivotyöskentelyä juuri lainkaan. Kun toistat tiettyä asiaa monta kertaa samalla tavalla, hermosolujen eli neuronien välinen yhteys vahvistuu kerta kerralta ja viesti hermosolusta toiseen menee yhä todennäköisemmin tuttua reittiä pitkin. Esimerkiksi, muistatko tarkasti, että pesit hampaasi tänä aamuna tai tarkistit ennen kotoa lähtemistä, että avain on mukana? Luultavasti teit molemmat, mutta täysin automaattisesti.
Kun omia tapojaan ja niiden hyödyllisyyttä alkaa pohtia, on hyvä kysyä itseltään, mikä on tapani noudattamisen perimmäinen syy ja miten se liittyy (vai liittyykö lainkaan) tärkeiden tavoitteideni saavuttamiseen. Ja olisiko kenties olemassa nykyistä parempia keinoja päästä haluttuun lopputulokseen? Vanhoille, tavoitteitasi palvelemattomille tavoille kannattaa rakentaa uusi vaihtoehtoinen entistä houkuttelevampi tapa, ei vain yrittää jättää vanhaa tapaa noudattamatta. Kuntosalikaveruksista se, joka keksi, että myös juoksemista voi harjoitella kuntosalilla, kehitti itselleen sellaisen tavan, jolla pystyi yhdistämään sekä sosiaaliset että urheilulliset motiivinsa samalla kertaa. Ja tulosta syntyi!
Henkilökohtaisten unelmien saavuttamisen kannalta on oleellista löytää ne hyvät tavat, jotka tukevat parhaalla mahdollisella tavalla juuri sinun tavoitteidesi saavuttamista.
Mieti siis tarkkaan, millaiset tavat parantavat sinun elämänlaatuasi juuri nyt ja auttavat sinua saavuttamaan unelmasi. Minulla on ollut sellainen tapa, että osallistun mielelläni erilaisiin mielenkiintoisiin tilaisuuksiin sillä ajatuksella, että niistä voisi olla joskus jotakin hyötyä. Tänään jätin yhden sellaisen tilaisuuden väliin ja kirjoitin tämän blogin. Blogin, joka tukee minua minulle tärkeän unelman toteutumisessa. En kadu.
Jos innostuit aiheesta, tervetuloa aamiaistilaisuuteen 1.11.2016 klo 8.00 – 8.30. Tilaisuudessa saat lisää vinkkejä siihen, miten saat vuodelle 2016 asettamasi tavoitteet varmasti saavutettua. Vielä on 2 pitkää kuukautta aikaa!