Olisipa ihanaa, jos elämä olisi aina täynnä onnistumisia. Mistä ikinä potkaisisikaan, aina menisi pallo maaliin. Jos jo pelkästään ajattelisi uutta työpaikkaa, niin kas, unelmien työsopimus olisi valmiiksi edessäsi vain allekirjoitustasi vailla. Ja jos elämään kaipaisi rakkautta, niin riittäisi, kun piirtäisi päiväkirjaan sydämen, niin seuraavana iltana unelmien ihminen tulisi ovikelloa soittamaan.
Vai olisiko tämä sittenkään niin ihanaa?
Olen kuunnellut viime aikoina useiden suomalaisten menestyjien elämäkertoja. Joistakin elämäkertojen päähenkilöistä, kuten Vesa-Matti Loirista, olen tiennyt jo toki etukäteenkin, että elämään on mahtunut onnistumisten lisäksi myös paljon murheita ja vastoinkäymisiä. Mutta tarinoita kuunnellessani olen havahtunut siihen, että oikeastaan epäonnistumiset ja niistä oppiminen ovat se juttu, mikä kasvattaa ihmisen menestyjäksi.
Me ihmiset olemme perusolemukseltamme mukavuudenhaluisia. Mieluummin nautimme välittäjäaine dopamiinin tuomista mielihyvän tuntemuksista kuin kärvistelemme epämieluisissa tunnetiloissa. Olemme myös taipuvaisia haalimaan hyvän olon tuntemuksia mahdollisimman pienellä vaivalla. Kenellepä ei olisi tuttua mikrotyydytystä tuottavat toiminnot kuten lohtusyöminen tai tykkäysten keräily somessa? Kuten 12-vuotias tyttäreni asian ilmaisi: ”Olin ajatellut tarkistaa jonkin asian älypuhelimestani, mutta mun sormi vaan meni sinne Instagramiin. Sitten muistin, että munhan piti tarkistaa se yksi asia, mutta taas kesken ajatuksen mun sormi meni kuin itsestään sinne Instagramiin.” Tuttua meille kaikille, vai mitä?
Kun puhun onnistumisista, en tarkoita näitä äsken kuvaamiani pieniä onnen kalastuksen hetkiä, vaan jotakin sellaista, jonka eteen on pitänyt nähdä vaivaa. On olemassa sanonta ”Sattuma suosii valmistautunutta mieltä”. Mielestäni tähän sanontaan kiteytyy onnistumisen ydin. Vaikka ulkopuolisen, ja välillä ominkin, silmin onnistumiset näyttävät vain hyvältä tuurilta, tyypillisesti onnistumisen taustalla on kiinnostusta, perehtymistä, tavoitteellisuutta, pitkäjänteisyyttä ja epäonnistumisen sietoa. Siis kovaa työntekoa.
Onnistuvan ihmisen tekemistä ohjaa sisäinen motivaatio, intohimo tekemiseen. Elämäkertoja kuunnellessani olen huomannut, että menestyneet ihmiset ovat isoissa päätöksissä kuunnelleet enemmän sydäntään kuin tehneet järkivalintoja. Sitä vastoin jokapäiväisissä valinnoissa on monesti kannattanut kuunnella järjen ääntä. Jos haluaa menestyä kilpailuissa, on parempi mennä päivästä toiseen treeneihin kuin puuhailla treenien ajan jotakin muuta. NLP:ssä (Neuro Linguistic Programming) puhutaan egon ja sielun välisestä tasapainosta. Uskon, että siinä tasapainossa on hyvä onnistumisen resepti: Pidä huoli siitä, että tavoittelet juuri sinulle merkityksellisiä asioita, mutta ole valmis tekemään töitä onnistumisesi eteen. Joku päivä huomaat, että sattuma suosii valmistautunutta mieltä!
Harjoitus
Kuvassa vasemmalla on egoa tyydyttäviä asioita ja oikealla sielua hiveleviä asioita. Kumpikaan puoliskoista ei ole oikea tai väärä, vaan molempia tarvitaan tasapainoisen ja onnellisen elämän saavuttamiseen.
Voit käyttää kuvan pyramidia ajattelusi tukena, kun olet pohtimassa jotakin isoa asiaa, jossa haluat onnistua. Mieti, missä asioissa ajattelusi ja toimintasi ovat painottuneet vasemmalle (ego) ja missä oikealle (sielu). Usein oikea tasapaino löytyy siten, että lisäät ajatteluusi ja toimintaasi vähemmän painottuneen puolen elementtejä. Esimerkiksi, jos huomaat pelkästään unelmoivasi eli visioivasi jotakin asiaa, tee käytännön tekoja, kuten työhakemuksia tai remonttitarvikkeiden ostamista, haaveilemasi asian toteutumisen eteen.
Hyvä kirjoitus, jotenkin muistuttaa siitä, mihin on hyvä keskittyä ja mihin oikeasti keskitymme. Siihen mitä se sisäinen ääni sanoo, “sisäinen kriitikko”, joka voi ohjata väärään suuntaan. Mutta kuuntelemalla sydäntä löytyy oikea suunta🙂
Olipa hyvä blogi näin vuoden alkuun, kun moni meistä miettii tulevaa vuotta ja mitä siltä toivoo. On totta, että pelkkä haluaminen esim. jonkin muuttamiseksi ei riitä, vaan tarvitaan tekoja. Ja epäonnistumisen sietokykyä, sitä todellakin tarvitaan. Ja sitten kun onnistaa, olisi siitäkin syytä osata nauttia.Kyse pohjimmiltaan lienee ihmisenä kasvamisesta. Hyvää alkanutta vuotta!
👏Näinhän se on!