ASIAKASTARINAT
Työkyvyn kehittämistä ketterästi Kemissä v. 2021 — 2022
ParaVita toteutti Kemin Satamassa ja Kemin kaupungin elinvoimatoimialalla mittavan työkyvyn kehittämishankkeen nimeltään ”Työkyvyn kehittämistä ketterästi”. Hankkeen merkittävin anti suomalaiselle työelämälle on systemaattinen ja kokonaisvaltainen valmennus- ja osallistamismalli, jonka avulla voidaan sitouttaa yksi tai useampi organisaatio työkykynsä kehittämiseen yksilö‑, työyhteisö- ja organisaatiotasoilla sekä osallistujaorganisaatioiden kesken. Malli sisältää esihenkilövalmennusprosessin, jatkuvan kehittämisen tuen mm. oppimisalustan ja vertaisryhmien kautta sekä koko henkilöstön haastamisen työkykynsä kehittämiseen hyvinvointihaasteiden kautta. Hankkeen tavoitteena oli tuoda konkreettisia toimintatapamuutoksia arkeen, ja seuraavia tuloksia saavutettiin:
- Kehittämiseen omaksuttiin systemaattinen ja kokonaisvaltainen ote esihenkilöiden modulaarisen valmennuskokonaisuuden sekä koko henkilöstön hyvinvointihaasteiden kautta
- Kokeilukulttuuria vahvistettiin ja konkreettisten työvälineiden avulla se otettiin osaksi arjen toimintatapoja ja työkykyjohtamista
- Koko henkilöstö osallistutettiin www.keminhyvinvointihaaste.com ‑sivuston kautta oman työkykynsä kehittämiseen
- Syntyi matalan kynnyksen keskustelukulttuuri osallistujaorganisaatioiden kesken.
- Alueen kahden toimijaorganisaation välille vahvistui verkostomainen toimintatapa ja henkilöiden välisiä sparraussuhteita.
Konkreettiset tulokset voidaan nähdä kolmella eri organisaation tasolla seuraavasti:
- Henkilökohtainen työkykyjohtaminen: pienten askelten kehittämisfilosofian omaksuminen, onnistuneet kokeilut oman työhyvinvoinnin ja toisaalta koko organisaation kehittämiseksi
- Työyhteisön työkykyjohtaminen: valmentavan esimiestyön omaksumisen kautta lisääntynyttä itseohjautuvuutta, vuorovaikutteisuutta, yhteisöllisyyttä, avoimuutta sekä työkyvyn parantaminen yhteisöllisen kehittämisen tuloksena; vaikutus yksilöllisen työkyvyn ylläpitämiseen
- Organisaation työkykyjohtaminen: parhaiden käytäntöjen jakaminen ja soveltaminen omassa ja osallistujaorganisaatioiden luomassa uudessa verkostossa.
Hanke oli osin Kevan (www.keva.fi/kehittamisraha) rahoittama ja Marin lisäksi aktiivisina toteuttajina olivat Marianne Hemminki (www.capacitar.fi) ja Miili Tukiainen (www.linkedin.com/in/miilitukiainen). Kemin Sataman toimitusjohtaja Markku Rautio (markku.rautio@keminsatama.fi) antaa mielellään lisätietoja hankkeen toteutuksesta ja tuloksista. Kemin kaupungilta lisätietoja saa elinkeinopäällikkö Hanna Alilalta (hanna.alila@kemi.fi). Osallistujat kokivat hankkeen antina mm. seuraavat asiat:
- Sai hyvää materiaalia ja konkreettisia työkaluja työkyvyn kehittämiseen
- Oli mukava osallistua, kun ilmapiiri oli innokas ja myönteinen
- Opittiin paljon uutta osallistujaorganisaatioiden ollessa täysin eri toimialoilta ja
- Kokeilukulttuuri jäi hankkeen myötä elämään.
- Hanke opetti, että kukaan ei jää yksin.
Innostavampia työnkuvia ja ymmärrystä kollegoiden persoonallisuudesta
Tarkastus- ja sertifiointialan yrityksen yhdessä yksikössä koettiin lyhyen ajan sisällä monia muutoksia kuten esimiehen vaihtuminen, tiimiesimiesten valinnat, YT-neuvottelut ja kahden yksikön sulauttaminen yhteen. Myös työnjaossa ja motivoituneisuudessa oli kehitettävää. Tässä tilanteessa ParaVita auttoi tiimiä löytämään työtehoa ja innostuneisuutta yhdistämällä esimiehen coachingia koko tiimin kehittämiseen.
Syväluotauksena arjen todellisuuteen Mari kävi tiimissä jokaisen esimiehen kanssa keskustelut, jotka pohjautuivat WOPI-motivaatiokartoitukseen. Kartoituksen ja keskustelujen avulla selvisi, millaiset asiat motivoivat itse kutakin tiimiläistä. Myös edellisen ilmapiirimittauksen tuloksia hyödynnettiin. Esimiehen kanssa yhdessä pohdittiin, miten tutkimuksen tulokset korreloivat arjen havaintoihin.
Herättelyä tapahtui sekä esimiehen coachingissa että esimiestiimin kehittämisiltapäivissä. Menetelminä olivat mm. coachaavat kysymykset ja toiminnalliset harjoitukset yhdistettynä vuorovaikutuksen ja muutoksen hallinnan teoriaan. Pyrkimyksenä oli auttaa tiimiä katsomaan omaa ja työyhteisönsä toimintaansa ikään kuin ulkopuolisen roolista, jolloin väärään suuntaan juurtuneet ajattelu- ja toimintatavat useimmiten paljastuvat.
Vaikuttavuutta arjen tekoihin on saatu aikaiseksi. Prosessin aikana työnkuvia on muokattu paremmin henkilöiden motivaatioprofiileja vastaaviksi, minkä seurauksena ihmiset ovat innostuneempia työstään. Myös työprosesseja on viilattu ja esimies on muuttanut omaa ajankäyttöään paremmin tarpeita vastaavaksi.
Esimiehen palaute ParaVitan toiminnasta: ” Valmennuksen kautta aika nopeasti onnistuin muuttamaan ajatteluani hieman toisenlaiseksi. Tämä uuden, ehkä enemmän, analyyttisemman ajattelutavan avulla pystyin tekemään ainakin tässä vaiheessa hyvät ratkaisut omassa elämässäni. Myös työyhteisössä onnistuin muuttamaan toimintatapaani hieman erilaiseksi ja sen kautta olemme nyt saavuttaneet sellaisia asioita, jotka aiemmin tuntuivat mahdottomilta saavuttaa meidän työyhteisössämme. Eli valmennuksesta on ainakin minulle henkilökohtaisesti ollut tähän mennessä jo paljon apua ja hyötyä. Erityisesti pidin valmennuksen kohdentumista tärkeänä. Valmennus kohdistui suoraan minuun henkilökohtaisesti ja tapoihini toimia.”
Strategia tutuksi läpi organisaation
Ammatillisen aikuiskouluttajan ja työelämän kehittäjän Amiedun toimintaympäristö eli vahvaa muutosta ja myllerrystä. Amiedun strategia ja tapa toimia vaativat uudistumista. Tarve uusille toimintatavoille tuli sisäistää läpi organisaation, jotta aito muutos saataisiin aikaiseksi.
Syväluotauksena toimi ParaVitan yhteistyökumppanin Pohjola Terveyden kanssa tehty strateginen suunnittelu- ja kehittämistyö. Sen tuloksena syntyi Amiedun tarina, joka haluttiin keskustella ja avata koko henkilöstön kanssa. Ensin valmennettiin esimiehet johtamaan muutosta. Tämän jälkeen toteutettiin koko henkilöstön kattava työpajasarja. Valmennuksien ja työpajojen tavoitteena oli haastaa kaikki pohtimaan, millainen on tarinan menestyksekäs huominen.
Mari toimi valmentajana yhteensä yli 30 työpajan toteuttamisprojektissa. Esimiesten työpajoissa keskityttiin siihen, miten muutosta johdetaan valmentavalla otteella, jotta kaikki saadaan ymmärtämään toiminnan uudet vaatimukset ja miten saadaan kaikki mukaan kehittämiseen. Henkilöstön työpajoissa työstettiin strategiaa tarinallisuuden keinoin. Arvojen ja osaamisen merkitystä arjen toiminnassa pohdittiin sekä suunniteltiin, miten arvoja ja vaikuttavuutta voisi viestiä vielä konkreettisemmin ja puhuttelevammin.
Osallistujat kokivat saaneensa työpajoista mukaansa mm. seuraavia asioita: ”Kiinnitän nyt huomiota omiin asenteisiin ja ajattelumalleihin”, ”Tietoa muutoksesta”, ”Tutustuin kollegoihin ja sain vertaistukea”, ”Huomasin haasteiden samanlaisuuden eri yksiköissä ja eri yksilöillä”, ”Mahdollisuus keskustella ja kuulla muitten näkemyksiä”, ”Kokonaiskuva organisaatiomme tilanteesta ja visioista”, ”Ymmärsin kuinka paljon hyviä viestejä menee ohi”, ”Ymmärsin, että asioilla on tapana järjestyä ja niihin voi vaikuttaa”, ”Tutustuin organisaatiomme ja kollegoitteni tarinoihin”, ”Arvokeskustelu oli antoisaa”
Kasvun ja maanläheisen ilmapiirin tukemista
Relator on kasvanut 7 vuodessa yhden miehen IT-konsultointiyrityksestä yli 20 työntekijän työnantajaksi. ParaVita on viimeiset kolme vuotta ollut tukemassa Relatorin kasvua ja lievittämissä siihen liittyviä kasvukipuja. Paljon työtä on tehty, jotta Relatorin reilu, välittävä ja maanläheinen ilmapiiri säilyisi, vaikka yrityksen koko ja toiminta-alue ovat kasvaneet ja johtaminen on laajentunut osin tiimiesimiesten vastuulle.
Syväluotaus arjen todellisuuteen tehtiin toimitusjohtajaa haastattelemalla, toimitusjohtajan ja tiimiesimiesten WOPI-mittauksilla sekä ilmapiirimittauksen tuloksiin tutustumalla.
Herättely on Relatorin kanssa aloitettu aina mittaustulosten yhteisellä tulkitsemisella. Sen sijaan, että osallistujat olisivat katselleet konsultin diaesityksiä, he ovat alusten jälkeen tehneet toiminnallisia harjoituksia ja luoneet kuvallisia tai draamllisia esityksiä mm. Relatorin arvoista, toimintakulttuurista ja sitouttamisen keinoista. Lisäksi toimitusjohtaja on henkilökohtaisessa coachingissaan käsitellyt sitä, miten yhteinen tahtotila näkyy omissa ajankäytön valinnoissa, johtamisessa ja asiakastyöskentelyssä. Coaching ja kehittämispäivät ovat olleet tiiviissä vuorovaikutuksessa. Ne ovat antaneet näkökulmia ja sisältöä toinen toisilleen.
Valmennus on osaltaan vaikuttanut siihen, että henkilöstön vaihtuvuus yrityksessä on ollut pientä, työilmapiirimittauksien tulokset ovat parantuneet ja Relotorin henki on kasvun myötä säilynyt.
Asiakaspalaute ParaVitan toiminnasta: ” Valmennus on auttanut erityisesti henkilökohtaisen ajankäytön ja jaksamisen kehittämisessä, ja Marin näkemys on tuonut hyviä ideoita koko yrityksen toiminnan kehittämiseen. Suosittelen Maria ja ParaVitaa valmentajaksi mille tahansa organisaatiolle. Yrityksen tarjoama innostava ja asiantunteva valmennus voi saada positiivisia ihmeitä aikaan.”
Tukea muutokseen ja positiivisuutta työyhteisöön
Julkisen sektorin tukitoimintayksikkö oli muutosten myllerryksessä: edessä oli muutto uusiin toimitiloihin, isoja toimintatapamuutoksia oltiin pohtimassa ja uusi esimies oli juuri aloittanut tehtävissään. Henkilöstö oli reagoinut jo jonkin aikaa. Oli ollut tavanomaista enemmän ristiriitoja, ja osa pelkäsi muutosten tuovan ei-toivottuja puolia työhönsä. Tässä tilanteessa esimies kaipasi koko työyhteisölle tukea sekä esimiestyöhön konkreettista apua. Tarpeet liittyivät erityisesti hankaliin johtamistilanteisiin, palautteenantoon ja vuorovaikutuksen kehittämiseen.
Syväluotauksena arjen todellisuuteen Mari ja Heini ParaVitasta havainnoivat yksikkökokousta, tutustuivat ilmapiirikyselyyn ja tekivät lyhyitä kartoituksia työyhteisön vuorovaikutuksesta kahdesta eri näkökulmasta ”Miten minä” ja ”Miten meillä”. Kaikki kolme luotausmenetelmää paljastivat, että osalla henkilöstöstä oli varsin passiivinen asennoituminen sekä oman ammattitaidon että työyhteisön kehittämiseen. Toisaalta joukossa oli myös erittäin vastuullisia ja ammattitaitoisia henkilöitä. Haasteena oli saada vastuunkantamisen ja osaamisen jakautuminen tasaisemmaksi. Osaamisessa kiinnitettiin huomioita sekä alan erityisvaatimusten hallintaan että työyhteisötaitoihin.
Herättelynä toimi yhdistelmä esimiehen coachingia ja koko työyhteisön työpajoja. Myös ohjausryhmätyöskentelyllä, jossa oli konsulttien ja esimiehen lisäksi kyseisen organisaation henkilöstönkehitysyksikön edustaja sekä esimiehen esimies, oli ratkaiseva rooli kokonaisvaltaisessa kehittämisotteessa. Kaikki toimivat yhteisen tavoitteen eteen.
Esimies sai prosessin aikana konkreettisia työkaluja arjen johtamiseen: mm. palautteen antamiseen, omien tunnereaktioidensa hallintaan hankalissa tilanteissa sekä yksikön osaamisen kartoittamiseen ja kehittämiseen. Myös palaverikäytäntöjä on muutettu toimivammaksi. Palaverit ovat muuttuneet tehokkaammaksi ja vuorovaikutuksellisemmiksi.
Esimiehen palaute: ”Erityisesti coaching antoi eväät oman ajattelun kehittämiselle ja käytetyt menetelmät ohjasivat minua itse etsimään ja kehittämään uusia ratkaisuja. Coach antoi neuvoja ja toimintamallivaihtoehtoja, mutta ohjasi minua aina itse analysoimaan niiden toimivuutta meidän yksikössä ja henkilöstön suhteen. Yhtäaikainen työyhteisön kehittäminen ja esimiehen coaching toimi todella hyvin.”
Ota yhteyttä, niin suunnitellaan ja toteutetaan tarpeidenne mukainen valmennuskokonaisuus!
ParaVita
Y‑tunnus: 2167005–4
+358 45 899 0228
mari.blomqvist@paravita.fi
Karhunkaatajantie 18 Ba,
00800 Helsinki