Viime aikoina minulla on ollut useita mahdollisuuksia yhdistää työyhteisön ja sen esimiehen valmennus toinen toistaan tukevaksi kokonaisuudeksi. Yhtälö toimii! Erityisen toimivaksi yhdistelmän tekee valmentajan ja esimiehen tiivis ja luonnollinen yhteistyö. Työyhteisön valmennuksissa valmentaja pääsee näkemään, miten vuorovaikutus toimii esimiehen ja ryhmän välillä. Henkilökohtaiset valmennustapaamiset antavat valmentajalle mahdollisuuden ottaa esille ryhmätilanteissa näkemäänsä ja kuulemaansa ja yhdistää näitä havaintoja esimiehen esiin tuomiin asioihin.
Kaiken valmennustoiminnan ydin on luottamuksellinen suhde valmentajan ja valmennettavan välillä. Erityisesti yksilövalmennuksessa luottamuksen merkitys korostuu. Omaan coachiin täytyy pystyä luottamaan 100-prosenttisesti, jotta kaikista arimmatkin asiat pystyy ottamaan puheeksi. Silloin kun esimiestä kohtaa sekä ryhmä- että yksilövalmennustilanteissa, luottamus rakentuu monella tapaa. Ristikankaiden luottamuskapasiteetti-käsitettä lainaten luottamusta syntyy valmentajan ja valmennettavan välisistä sopimuksista ja niiden pitämisestä, ammattitaitoisesta viestinnästä sekä kaikkien osapuolten ammatillisesta pätevyydestä. Luottamus sekä esimiestä että valmentajaa kohtaan lisääntyvät, kun kohtaamisia on erilaisissa tilanteissa ja erilaisissa rooleissa.
Kun valmentajan ja esimiehen suhde on tiivis, koko työyhteisön valmennuksista tulee kohdennettuja ja vaikuttavia. Henkilökohtaisissa kohtaamisissa voidaan tarkentaa prosessin aluksi tehtyä suunnitelmaa ja kohdistaa valmennuksen sisältö siihen, mikä on työyhteisön ja johtamisen kannalta kaikista tärkeintä juuri kyseisenä ajankohtana. Yksilön ja työyhteisön valmennusten hyvä tavoitteenmäärittely ja alkusuunnittelu varmistavat sen, että valmennukset etenevät jämäkästi tiettyä punaista lankaa noudattaen eivätkä vaihda suuntaa jokaisen coachingissa esiin tulleen asian mukaan.
Yhdistelmävalmennus antaa esimiehelle maksimaalisen tuen. Kokemusten mukaan pelkän ryhmävalmennuksen jälkeen moni esimies jää tuskailemaan tilannetta, kun ryhmävalmennuksessa on saatu kehittäminen sopivasti vireille, mutta sen jälkeen arki nielaisee eikä enää olekaan aikaa tai osaamista viedä kehittämistä maaliin. Kun ryhmävalmennusten välillä on yksilövalmennusta, esimies voi valmentajan kanssa tehdä konkreettisia tavoitteita ja suunnitelmia kehittämiselle. Valmentaja voi tukea prosessia mm. antamalla välitehtäviksi kehittämistehtäviä, jotka kohdentuvat koko työyhteisön johtamiseen.
Kaiken kaikkiaan yhdistelmävalmennus on kokemukseni mukaan juuri se menetelmä, jolla varmistetaan kehittämisen kohdentuminen oikeisiin asioihin, valmennuksen joustavuus, pitkäkestoisuus ja määrätietoisuus sekä esimiehen tukeminen ja kannustaminen prosessin alusta loppuun. Suosittelen kokeilemaan!