Arvoisa blogini lukija. Tämän kuun avaan tarinalla.
Olipa kerran pieni suloinen kylä, joka sijaitsi täysin vierailta piilossa kahden vuoren välisessä solassa. Kyläläisten esi-isät olivat aikanaan löytäneet kylän ja jääneet asuttamaan kyläänsä kaukana eristyksissä kaikista muista maakunnan kylistä. Kylässä arki sujui mukavasti. Kyläläiset toimivat omissa ammateissaan, perustivat perheitä ja huolehtivat uskollisesti kylän vanhimmista jäsenistä. Kylän nuorisolla oli tapana kiivetä aina välillä iltaisin solan pohjalta toisen kylää ympäröivän vuoren huipulle. Vuoren huipulla nuoret kokivat itsensä vapaiksi koko maailman omistajiksi.
Eräänä iltana kaksi vuorelle kiivennyttä nuorta oli erkaantunut muusta nuorisojoukosta, sillä he halusivat olla kahden muiden katseilta suojassa. Käsi kädessä auringonlaskua ihastellessaan nuoret huomasivat, että kaukana horisontissa näkyi hahmoja. Ihan kuin siellä olisi ollut lauma ihmisiä ratsailla. Lauma liikkui hitaasti kohti sitä vuorta, jolla nuoret viettivät aikaa. Kylä oli ollut niin kauan eristyksessä, että mikä tahansa kylää lähestyvä joukko tuntui todella oudolta näyltä. Nuorenparin kiinnostus alkoi todella herätä. Mieleen tulvahti sekä uteliaisuutta että pientä pelkoakin. Ovatko tulijat todella tulossa kohti heidän kyläänsä? Keitä he ovat? Ja millä asialla?
Huomion lähestyvistä joukoista tehnyt nuoripari teki nopeasti suunnitelman. He pyysivät muita vuorella olevia nuoria varoittamaan kyläläisiä tulijoista ja päättivät itse lähteä siltä istumalta tutkimaan lähestyvää joukkoa. Onneksi nuorilla oli tapana ottaa mukaansa vähän ruokaa ja juomaa illanviettoihinsa, ja nyt nuoripari keräsi vielä koskematta olleet ruokanyytit ja pullot reppuihinsa ja saipa vielä nuorisoporukan johtajan jousipyssynkin mukaansa. Pari lähti pimenevässä illassa öljylampun valossa vaeltamaan kohti tuntematonta.
Matkalla nuoripari menetti sekä suuntavaistonsa että näköhavaintonsa muukalaisista. Ruokakin alkoi vähitellen loppua, ja lopulta nuoripari päätti tehdä puron rannalle leirin. He viettivät pari päivää ruokavarastoja täydentämällä. Metsästä löytyi sieniä ja uutterasti kokeiltuaan onnistuivat myös metsästää kaniinin ja paistaa sen nuotiolla. Suunnitelmia hiottuaan ja vatsat kylläisinä nuoripari lähti uudella tarmolla etsimään vihollista.
Samaan aikaan kylässä alkoi vimmattu varautuminen mahdolliseen vihollisen hyökkäykseen. Kyläläiset ajattelivat, että viisainta olisi, että heikoimmat piiloutuisivat ja vahvimmat olisivat valmiina puolustamaan kylää. Aseita ja armeijaa kerättiin, puolustussuunnitelmia hiottiin ja ruokavarastoja täydennettiin. Sitten eräänä aamuna pahin mahdollinen tapahtui. Kiireen vilkkaa kyhätystä vartiotornista juoksi kaksi huolestunutta kyläläistä kertomaan, että uhkaava sotajoukko on havaittu, ja se on jo ihan lähellä.
Uutterasta puolustuksesta huolimatta viholliset pääsivät kuin pääsivätkin kylään. Käytiin useita taisteluita, menetettiin rakkaita ihmisiä ja kylän rakennukset ja pihamaat kärsivät suurta tuhoa. Lopulta kuitenkin vihollinen saatiin hätistettyä ja kyläläiset saattoivat huokaista helpotuksesta.
Kylän pormestari päätti, että moisten taisteluiden jälkeen on syytä juhlaan. Niinpä kyläläiset alkoivat touhukkaasti järjestää kylän torille juhlaa seuraavaksi illaksi. Juhlissa ei säästelty ruokaa, juomaa, muttei myöskään halauksia ja syleilyjä. Tunnelma oli mahtava ja yhteenkuuluvuuden tunne suuri. Juuri kun väki alkoi tekemään lähtöä, kylän toria lähestyi kaksi riutuneen näköistä nuorta. Tutkimusretkelle lähteneet nuoret olivat löytäneet kotiin! Heillä oli myös tärkeää tietoa kerrottavanaan. He olivat kuin olivatkin vahingossa löytäneet vihollisen leirin, mutta heillä ei ollut mitään mahdollisuutta pysyä vihollisen perässä ilman ratsuja. He onnistuivat kuitenkin yhtenä iltana salakuuntelemaan vihollisen puheita. Silloin he saivat kuulla, että vihollisjoukko oli tulossa kylään siksi, että he olivat kuulleet vuoren solassa olevasta kylästä, jossa kaikki ovat onnellisia. Viholliset ajattelivat, että onnellisuuden takana täytyy olla kylän mahtava ja omaperäinen sijainti kahden vuorenrinteen kainalossa. Tosin iltanuotiolla eräs vihollisjoukon vanhimmista jäsenistä oli itsekseen mutissut, kun kaikki muut olivat menneet jo nukkumaan, että ihmiset keskenään luovat onnen, ei mikään paikka ihmistä onnelliseksi tee.
Niin kyläläiset jatkoivat samaa arkeaan kuin ennen vihollisen hyökkäystä. Aikuiset tekivät töitään, lapset kävivät koulua, perheet söivät yhdessä illallista ja jokainen heräsi ja kävi nukkumaan itselle sopivana aikana. Jokaisella kyläläisellä oli kuitenkin hieman erilainen asenne kuin ennen. Vihollisleirin vanhuksen sanat olivat koskettaneet. ” Missään paikassa ei onni yksinään kasva, mutta onnen voi juurruttaa mihin vaan niin halutessaan.”
HARJOITUS
Lue tämä tarina uudelleen siten, että mietit, mitä tunteita tarinan henkilöillä ilmenee tarinan eri käänteissä ja millaiseen toimintaan tunteet saavat henkilöitä ryhtymään. Voit myös miettiä omaa elämääsi ja nimetä, millaisia tunnelmia sinulla on ollut viime aikoina ja miten ne ovat ohjanneet toimintaasi. Säännöllinen omien tunteiden tarkastelu on yksi merkittävä avain itsetuntemuksen kasvuun.
Tarinat opettavat paljon. Valitettavasti vaan narratiiviset menetelmät ovat osittain kaiken keskellä vähän unohtuneet.
Hyvin ajankohtainen tarina. Me joudumme nyt elämään yhdessä läheistemme kanssa eristyksissä niin kuin tarinan kyläläiset. On pysyttävä omassa maakunnassa eikä voi lähteä mökille Heinolaan. Tämä aika osittaa miten tulemme toimeen läheistemme kanssa. Olemmeko onnellisia? Tarinan opetus on ainakin se, että ihmiset keskenään luovat onnen.
Odotan kovasti tarinassa kerrottua juhlaa, joka pidetään taistelun (lue koronan) jälkeen eikä ruokaa, juomaa ja halauksia säästetä.