”Jos yön aikana olisi tapahtunut ihme, mikä olisi toisin?” Esitän tätä kysymystä aika usein valmennuskeskusteluissa, sillä vastaus kysymykseen on monesti se asia, mitä ihminen todella haluaa. Toisena kysymyksenä ensiksi esitetyn perään kysyn tyypillisesti ”Mitä olet jo tehnyt sen eteen, että unelmasi toteutuu?” Tähän kysymykseen on huomattavasti vaikeampi löytää vastausta. Moni kokee voimattomuutta ja neuvottomuutta unelmien tavoittelussa, ja siksi unelmat aika usein jäävätkin monella pelkiksi unelmiksi.
Unelmia on inhimillistä myös siirtää tuonnemmaksi, siihen hetkeen tulevaisuudessa, joka on riittävän pitkällä, jotta siihen ei voi vielä vaikuttaa. Tällaista ajatuksissa siirtämistä kutsutaan sitten kun -, arkisemmin sitku-ajatteluksi. Monesti sitku-asennetta vähätellään. Sellaisia ihmisiä pidetään jotenkin saamattomina taivaanrannan maalareina, jotka kertovat tekevänsä sitä sun tätä, kun ovat parempipalkkaisia tai eläkkeellä tai kesälomalla tai laihempia tai lapset ovat isompia. Positiivisena asiana sitku-ajattelussa näen kuitenkin sen, että siemen unelmaan on kylvetty. Enää tarvitaan riittävästi huolenpitoa, valoa ja vettä, jotta siemen voi kasvaa täysimittaiseksi kukoistavaksi kasviksi.
Vaikka unelmointi on inspiroivaa ja unelmien saavuttaminen todella palkitsevaa, miksi toimeen tarttuminen unelman saavuttamiseksi on niin vaikeaa? Yksi syy tähän on mielen esteet eli haitalliset uskomukset. Tietoteoriassa, joka tutkii tietoa ja sen pätevyyttä, uskomuksella tarkoitetaan mielentilaa, jossa yksilö on vakuuttunut jonkin väittämän totuudesta. Uskomukseen oikeuttavat syyt ihminen määrittää ja valikoi usein tiedostamattaan. Syitä voivat olla esimerkiksi yleisesti tiedetyt tosiasiat ja niistä tehdyt johtopäätökset. Mutta uskomuksiin vaikuttavat vahvasti myös ihmisen subjektiiviset kokemukset ja niihin liittyvät tunnetilat. Jos esimerkiksi on toistuvasti epäonnistunut jossakin asiassa, omat kokemukset ja niihin liittyvät tunteet hallitsevat mieltä huomattavasti voimakkaammin kuin rationaaliseen järkeilyyn perustuva todennäköisyys onnistumiselle.
Kannustan sinua rohkeasti kysymään muilta ihmisiltä, ovatko he huomanneet ajattelussasi jotakin, mikä voisi estää sinua onnistumasta. Usein toisen ihmisen on paljon helpompi nähdä kielteisten uskomustemme vaikutukset käyttäytymiseemme, kuin miten ne itse huomaamme. Lopulta, kun on huomannut oman mielensä esteet, voi oikeasti päästä lähemmäksi unelmiaan, ja jopa saavuttaa ne!
Minusta Janet Attwood ilmaisee kirjassaan Passion Test osuvasti, kun hän sanoo, että ihminen voi päästä elämään visionsa mukaista elämää, jos on piirtänyt siitä kuvan mieleensä. Mutta Attwoodin mukaan visioija pääsee vain niin pitkälle, kuin visio on kirkas ja selkeä. Jos kuva mielessä on utuinen ja epäselvä, myös tekemisen lopputulos on tekijälleen usein epätyydyttävä. Esimerkiksi itse unelmoin pitkään kehitysyhteistyöhön lähtemisestä. Kerroin unelmastani myös yhteistyötaholleni, ja kas, eräänä päivänä pari vuotta sitten pääsin muutaman kerran lyhyeksi aikaa kehitysyhteistyöhön. Perillä Afrikassa kuitenkin huomasin, että lyhyet työkomennukseni olivat monella tapaa kiinnostavia, mutta eivät kuitenkaan täysin unelmani täyttymys. Ilmeisesti en ollut piirtänyt mielessäni olevaa kuvaa unelmastani riittävän kirkkaaksi, enkä ainakaan viestinyt sitä muille, jotta olisin vielä silloin päässyt toteuttamaan unelmaani täysin. Pääsin kolmesti matkustamaan Sambiaan osallistuakseni kehitysyhteistyöhankkeeseen, mutta mieleeni jäi edelleen kytemään ajatus siitä, että jonakin päivänä haluan työskennellä vielä enemmän kädet savessa auttaakseni vähäosaisia ihmisiä. Työ mielen piirustustöiden parissa jatkuu siis edelleen!
HARJOITUS
Miten kuvan omasta visiosta tai unelmasta saisi kirkastettua riittävän selkeäksi omassa mielessään? Coachingissa on hyviä harjoituksia tähän. Yksi suosikeistani on se, jossa coachattavaa pyydetään miettimään, jos hän kirjoittaisi unelmastaan tai visiostaan kirjan, miten hän nimeäisi kirjan luvut. Annankin sinulle, arvoisa blogini lukija, tehtäväksesi suunnitella kirjan sisällysluettelon unelmasi toteuttamisesta. Itse olen kirjoittamassa sisällysluetteloa kirjaan ”Auttamistyössä Afrikassa”. Sisällysluettelon aikamuodoksi kannattaa valita imperfekti, ikään kuin olisit jo visiosi mukaisessa tilanteessa ja kirjoittaisit kirjaa siitä, miten saavutit unelmasi tai visiosi. Tulet yllättymään siitä, kuinka inspiroivaa tämä työskentely on.
Viimeisimmät kommentit