Mäkihyppääjä Thomas Morgenstern ilmoitti syyskuun lopulla lopettavansa kilpauransa mäkihyppääjänä. Pääsyy lopettamispäätökseen oli pelko. MTV3 urheilu-uutisten mukaan pelko kasvoi sietämättömäksi ja voittamattomaksi.
Morgenstern oli harvinaisen rohkea, kun hän puhui mäkihyppypiirien suuresta tabusta – pelosta – niin avoimesti. Pelkurista tuli avoimuuden myötä rohkelikko. Jarkko Rantasen Tunteella! Voimaa tekemiseen ‑kirjassa luonnehditaan pelkoa seuraavalla tavalla: Pelko lisää energiaa, mutta kapeuttaa mieltä. Lyhyellä aikavälillä pelko voi edistää suoriutumista selkeästä tehtävästä, jolla on selkeä tavoite, mutta pitkään jatkuessaan sillä on monia negatiivisia vaikutuksia. Se lisää stressihormonien määrää elimistössä ja salpaa mielikuvituksen ja luovuuden. Mäkihypyssä pelko siis saattaa olla hyvä renki hyppysuoritusta ajatellen, mutta jos renki ottaa isännän roolin, hyppäämisestä tulee painajaismaista.
Meidän ei tarvitse osallistua urheilun extreme-lajeihin kohdataksemme pelkoa, vaan riittää että tarkastelemme omia tunteitamme rehellisesti. Jokaisella on pelkoja ja erityisen monet niistä liittyvät työelämään. Työelämään vasta astuva pelkää, ettei löydä ensimmäistä työpaikkaa tai jos löytääkin, se voi suunnata häntä ihan väärään suuntaan koko loppu-uran ajaksi. Muutaman vuoden työelämässä ollut pelkää, ettei etenekään urallaan tai hyvin alkanut ura tyssää esimerkiksi perhevapaisiin ja lapsenhoitopulmiin. Me keski-ikäiset pelkäämme, että 10 vuotta nuoremmat porskuttavat ohi ja vievät parhaat paikat. Tai sitten jos olemmekin onnistuneen saamaan hyvän työn, pelkäämme sitä, ettemme jaksa hirvittävän työkuorman alla. Eläkeiän lähestymistä yhtäaikaisesti odotetaan ja pelätään. Mitä jos saakin potkut kypsässä iässä, jolloin osaamista olisi vaikka kuinka paljon, mutta mahdollisen uuden työnantajan mielestä ikää aivan liikaa. Miten voi olla yhtä aikaa kokenut ja nuori? Tai entäpä jos esimiehenä on henkilö, joka johtaa pelolla. Kuka siinä tilanteessa lopulta pelkää eniten, esimies vai alainen? Onko kaiken taustalla esimiehen pelko oman osaamattomuuden paljastumisesta, mikä näyttäytyy hirviömäisenä käyttäytymisenä alaisia kohtaan?
Mitä me työelämän pelkääjät voisimme oppia rohkean pelkääjän Morgensternin avoimuudesta? Voisimmeko itse kukin edistää sellaista ilmapiiriä, jossa olisi sallittua puhua avoimesti aiheista, jotka pelottavat? Voisiko pelosta puhuminen olla yhtä luonnollista kuin ilon, pettymyksen tai hämmästyksen aiheista puhuminen? Mikä auttaisi meitä riisumaan suojaavat haarniskamme ja avoimesti puhumaan asioista, jotka estävät meitä toteuttamasta itseämme, kapeuttavat mieltämme ja pahimmillaan tuhoavat elimistöämme stressihormonien jyllätessä.
Tapani Rinne kirjoittaa kirjassaan Myrskyn jälkeen, että yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen ovat avaimia pelon voittamiseen. Jos ensin myöntää rehellisesti pelkonsa, sille voi tehdä jotakin. Yksi hyvä tapa on liittoutua muiden vastaavalla tavalla tuntevien kanssa yhteen. Hyviä esimerkkejä tällaisista yhteenliittymistä ovat erilaiset kasvokkain tai virtuaalisesti kohtaavat vertaisryhmät ja yhdistykset, tapaamiset ystävien kanssa tai keskustelut ammattiauttajien kanssa. Aina ei tarvitse edes puhua ryhmää yhdistävästä aiheesta. Joskus voi yhdessä näytellä, leipoa piparkakkuja tai vaikka pelata palloa.
Itse koin kovaa pelkoa muutama vuosi sitten, kun sain pahan välilevyn pullistuman selkääni. Ensimmäinen ajatus kovissa tuskissani vaikeroidessani oli se, menettäisinkö liikunta- ja työkykyni ja niiden myötä elämäniloni. Pari kuukautta kestänyt fyysinen raihnaisuuteni auttoi myös puhumaan peloistani muille. Sitä kun ei voinut peitellä, että jokin oli pahasti pielessä. Pelko ja kipu loivat kuitenkin lopulta mahdollisuuden uuteen. Päätin, että jos vain selviän, toteutan unelmani. Siitä alkoi yritykseni ParaVitan tarina. Uusin luku siinä tarinassa on uusitut kotisivut, joihin kannattaa käydä tutustumassa.