Terveisiä pinnan alta
”Kesä on ihmisen parasta aikaa! Aamukahvit laiturilla, rakkaita ystäviä illaksi kylään. Ja ihanaa katsoa, kun teinitkin vapautuvat ja leikkivät 24-asteisessa vedessä lapsuudestaan tuttuja vesileikkejä.” Kun katsoo kesän some-päivityksiä, saa helposti sellaisen kuvan, että kaikkien (muiden) elämä on pelkkää riemua, onnea ja iloa. Ja kesähän voi todellakin olla ilon ja riemun täyteistä, mutta kesä voi olla jotakin muutakin. Kiireisen elämän rauhoittuessa kesä voi herätellä pohtimaan, mikä on elämän tarkoitus ja mistä minun oma hyvä elämäni koostuu. Vaikka vesi pintaveden alapuolella on kylmää, se myös virkistää ihan eri tavalla kuin lähes ihonlämpöinen vesi. Pohjavesi tuo pintaan tunteet, jotka lopulta ovat elämän suola.
Tämä kesä on monella tapaa poikkeuksellinen. Takana on pelottava koronakevät ja edessä kenties koronan toinen aalto. Kukaan maailmassa ei tiedä, mitä korona vielä tuo tulleessaan. Mutta jos asiaa tarkemmin pohtii, emmehän me mistään muustakaan asiasta tiedä, mitä se lopulta tuo tulleessaan. Tommy Hellsten puhuu kirjassaan Saat sen mistä luovut keinotekoisesta turvallisuuden tunteesta. Kirja on kirjoitettu ajalla kauan ennen koronaa. Siinä puhutaan siitä, kuinka kuolema ja sairaus ovat onnistuneesti piilotettu elämästä. Korona on tuonut lisäuutislähetysten, matkustusrajoitusten ja koronapäivitysten myötä esiin jälleen sen, että elämään kuuluu myös hallitsemattomuus, sairaudet ja kuolema.
Yritys hallita elämää lopulta turruttaa
Moni meistä, itseni mukaan lukien, kuvitteli onnistuneensa rakentamaan elämän, jossa voi tuudittautua hallinnan tunteeseen. Olin kuvitellut, että tiedän jo ennalta, mitä mikin asia tuo tulleessaan. Kalenteri oli täynnä merkintöjä ja useimmiten suunnitellut asiat myös toteutuivat, vieläpä kiitettävästi odotusten mukaisesti. Sitten tuli eräs maaliskuinen viikko, jolloin kaikki muuttui. Tuntui, että yhdessä yössä siirryttiin virtuaalimaailmaan niin työssä kuin vapaa-ajallakin. Minä vain istua nökötin työhuoneessani, mutta ihmiset ja asiat tietokoneruudullani vaihtuivat. En enää pinnistelemättä erottanut, olinko työpalaverissa vai improtreeneissä. Jumpan sentään erotin muista virtuaalikohtaamisista, sillä silloin olin reilun metrin kauempana työpöydästäni joogamattoni päällä ja tunsin kropassani ensin jäykkyyttä ja jopa kipua, lopulta kivun hälvenemistä ja lihasten rentoutumista. Se oli kai merkki siitä, että elän, sillä eihän kuollut tunne käsittääkseni enää mitään.
Olin kuvitellut, että työni olisi ja pysyisi sellaisena, millaiseksi sen olen yrittäjänä luonut. Olen aina arvostanut aitoja kohtaamisia ja olen ollut aktiivinen lähivalmennuksen puolesta puhuja. Nyt jouduin kohtaamaan pelkoni siitä, että online-virtuaalivalmennustilanteessa tekniset taitoni eivät riitä ja joudun myöntämään valmennettavilleni, etten osaa jotakin. Ja sitten kun se hetki tuli, huomasin, ettei mitään pahaa tapahtunutkaan. Päin vastoin, yhdessä valmennettavieni kanssa muodostimme tiimin, joka ratkoi yhteistä ongelmaamme. Jälleen kerran, luopuminen asioiden hallinnan illuusiosta lopulta auttoi minut takaisin aitoihin kokemuksiin ja liittymiseen muiden ihmisten kanssa. Huomasin, että vajavaisena ja vajavaisuuteni myöntäessäni olinkin entistä hyväksyttävämpi. Myöntämällä heikkouteni tulin vahvemmaksi.
Kevään aikana myös matkasuunnitelmat yksi kerrallaan alkoivat peruuntua. Keväällä ei mentykään kauan odotetulle kaveriporukan matkalle Gdanskiin, perheemme kesäksi varaama Välimeren risteily peruuntui. Eikä syksyllä olekaan Enneagrammi-konferenssia Tukholmassa. Lennot ovat toki vielä viimeksi mainittuun varattuina, mutten ole lainkaan varma, onko Ruotsi se kohdemaa, jonne olisi kiva tehdä pitkä viikonloppumatka juuri nyt, tai edes kahden kuukauden kuluttua. Ihmetyksekseni en ole varannut peruuntuneiden ulkomaanmatkojen tilalle mitään korvaavia kotimaanmatkoja. Itse asiassa, kun olen kuulostellut omaa mieltäni ja kehoani, olen huomannut, että olen ihan tajuttoman väsynyt. Jopa tunnin ajomatka mökille tuntuu nyt olevan liikaa. Ehkäpä tänä kesänä olen vain kotona ja elvyn. Tai sitten elän hetkessä, kävelen satamaan ja otan ensimmäisenä rantautuvan laivan, hyppään kyytiin ja katson mistä itseni löydän.
Alun perin hyvät tarkoitusperät saattavat muuttua kahleiksi
Kun ihminen kohtaa muutostilanteen, hän alkaa muodostaa itselleen ja muille sääntöjä ja rakenteita, jotta epämääräinen muuttuisi käsitettäväksi. Tapoja hallita kaaosta ovat mm. arjen rutiinit, tiedon hankkiminen vaikkapa googlettamalla, aktiivisuusrannekkeet tai organisaatiokaaviot. Nämä kaikki asiathan on alun perin luotu siksi, että ne helpottaisivat elämää ja toisivat siihen säännönmukaisuutta ja rakennetta. Mutta pahimmillaan ne voivat myös kahlita. Itse huomasin keväällä, että korona vaikutti aamuyön uneeni – tai oikeastaan unettomuuteeni — ja heräsin maalis- huhtikuussa tosi aikaisin. Kun en enää jaksanut maata valveilla sängyssä, otin tavakseni kävellä joka aamu. Parin kuukauden ajan nautin aamukävelyistäni, luonnon heräämisestä kevääseen ja fyysisen toiminnan tuomasta hyvästä olosta. Lopulta kuitenkin huomasin, että alun perin hyvä tapani alkoi kahlita minua. Minua ei enää huvittanut lähteä kävelemään, mutta en osannutkaan luopua tavasta, vaan ainakin kuukauden ajan ensimmäisten kyllästymisten tunteiden jälkeen pakotin vielä itseni aamulenkille.
Myös yhteiskuntamme ja luterilainen kulttuurimme kannustaa pitkäjänteiseen toimintaan, mikä pääosin onkin hyvä asia. Eihän kansakuntamme täällä kylmässä Pohjolassa olisi pärjännyt, jos esivanhempamme eivät olisi oppineet tekemään pitkää päivää pellolla, säilömään satoa talven varalle, ja olemaan luovuttamatta ensimmäisten vastoinkäymisten edessä. Mutta voisimmeko nyt opetella vähän toisenlaista ajattelutapaa? Voisimmeko alkaa enemmän kuunnella intuitiota, sisäistä ääntämme, valitsemaan niin kuin hyvältä tuntuu sen sijaan että tekisimme niin kuin on aina tehty tai niin kuin kuvittelemme muiden meidän haluavan tekevän. Näin toimien saattaa käydä niin, että välillä joku loukkaantuu tai voi olla, että itsestä tuntuu hetken pahalta, mutta kuten Jorma Uotinen totesi tuoreessa 70-vuotishaastattelussaan: Ei elämä ole mikään loma. Elämässä on kaikki sävyt sekä nousut ja laskut. Aina ei ole helppoa, mutta ei pidä ollakaan.
Nyt kesä on kauneimmillaan. Nautitaan lämmöstä ja vehreydestä, kuulostellaan itseämme, annetaan aikaa itselle tärkeille ihmisille ja asioille ja kerätään voimia. Otetaan eteen tulevan asiat vastaan sellaisina, kuin ne meille näyttäytyvät. Itsestämme on kiinni, näemmekö lasillisen mansikkapirtelöä olevan puoliksi täynnä vai puoliksi tyhjillään. Hyvää heinäkuuta rakkaat blogini lukijat!
Viimeisimmät kommentit