Tiedätkö tunteen, kun olet taitellut siististi langalliset korvanappikuulokkeesi taskuusi, ja kun on aika ottaa ne esille, taskusta löytyykin sotkuinen johtomöykky. Minusta tuntuu, että olen törmännyt tähän samaan ilmiöön toistuvasti myös tutustuessani itseeni. Välillä on pitkiäkin ajanjaksoja, kun elämässä kaikki tuntuu sujuvan hyvin. Työt rullaavat, perhe-elämä sujuu ja parisuhde kukoistaa. Silloin usein mielessä käy, että olenhan aika hyvä tyyppi. Elämä on järjestyksessä kuin nättiin nippuun laskostetut kuulokejohdot. Ja sitten yks kaks yllättäen joku päivä kaikki positiiviset ajatukset ovat kadonneet. Mieli on musta. Ongelma seuraa toistaan eikä mikään tunnu enää selvältä. Näinä synkkinä hetkinä tekee mieli tunkea sotkuinen johtomöykky syvälle taskun pohjalle ja unohtaa itsensä ja elämänsä. Vaan eivätpä ne elämän sotkut ja oman mielen mutkat oikene, ellei niitä syvenny selvittämään.
Itsetutkiskeluun ryhtymiseen ei suurimmalla osalla meistä tunnu oikein löytyvän sopivaa hetkeä. Kun on itseen tutustumisen aika, on paljon helpompaa tarttua johonkin muuhun. Voi näperrellä toissijaisia asioita, antaa harrastuksien imaista mukaansa, suunnitella lomamatkoja tai tehdä ylen määrin töitä. Voi myös ulkoistaa itsetutkiskelun laitteille: seurata aktiivisuusrannekkeesta unen laatua, käydä vaa’alla päivittäin, tutkia some-tykkäyksien määrää tai juosta kellon ohjaamana lenkillä. Nämä erilaiset mittarit ovat monella tapaa hyödyllisiä, mutta itse olen havahtunut ajoittain siihen, ovatko ne vaivihkaa ottamassa elämässäni isännän roolia rengin roolin sijasta.
Usein vasta kriisit pakottavat pysähtymään syvällisen itsetutkiskelun äärelle. Minulle yksi merkittävimmistä aikuisiän itsetutkiskelun käännekohdista oli se, kun vajaa 10 vuotta sitten sain pahan välilevyn pullistuman. Makasin selkäkrampissani sängyssä ja päätin, että jos tästä selviän hengissä, ja peräti vielä liikuntakykyisenä, alan varmasti tehdä elämässäni jotakin sellaista, mistä olen jo pitkään haaveillut. Ryhdyin valmennusalan yrittäjäksi.
Uskon, että moni aloittaisi aktiivisemmin itsetutkiskeluun, jos vain osaisi. Jostain syystä itsetutkiskelua ei nähdä yleishyödyllisenä taitona, jonka hallinnalla olisi myös yhteiskunnallista merkitystä. Esimerkiksi koulussa opitaan kyllä erottamaan koivun eri alalajit toisistaan ja muuttamaan desimaaliluvut murtoluvuiksi ja päinvastoin. Mutta itsetuntemus ei kuulu käsittääkseni oikein minkään asteen oppilaitoksen ainevalikoimaan. Oletusarvo kai on se, että itsetuntemusta opitaan eläen. Mutta harvahan meistä koivun lehden muotojakaan tutkisi, ellei joku siihen kannustaisi ja kertoisi, mihin kiinnittää huomiota. Nyt monelle meistä käy niin, että kun jokin kohta psyykkisessä, fyysisessä tai sosiaalisessa hyvinvoinnissa hajoaa, vajavaisin taidoin yritämme kasata itseämme. Räpiköinti voi kestää valitettavan pitkään ja voi viedä tolkuttoman paljon voimavaroja, niin henkilöltä itseltään kuin tämän läheisiltäkin.
Olenkin miettinyt, voisiko itsetuntemuksesta luoda uuden kansalaistaidon, jonka hallitseminen olisi yhtä päivänselvää kuin vaikkapa ruuanlaitto- tai pyykinpesutaidot? Ennen kuin ryhdyn tekemään asiasta kansalaisaloitetta, kannustan kaikkia lisäämään itsetuntemuksen harjoittamista pienin askelin osaksi omaa arkeaan. Toisille se on itsenäistä syventämistä ja hiljentymistä, toisille taas reflektointia ryhmässä. Pääasia on se, että harjoitat tutkiskelua itseäsi varten, et suorittaaksesi tai näyttääksesi muille. Itse olen vasta viime vuosina myöntänyt itselleni, että käyn erilaisissa koulutuksissa erityisesti ihan itseni vuoksi, en ensisijaisesti ammatillisia valmiuksia saadakseni. Minulle toimivia keinoja itsetuntemuksen lisäämiseen ovat olleet mm. Ihminen tavattavissa ‑kasvuohjelma, NLP (Neuro-Linguistic Programming), enneagrammi ja voimauttava valokuvaus. Sinulle jokin näistä voi sopia, tai sitten voit löytää jotakin muuta, mikä sopii sinulle vielä paremmin. Ensi viikonloppuna 8.–9.2020 järjestetään Minä olen ‑messut Helsingissä Finlandia-talolla. Siinä on yksi oivallinen tapa saada lisää eväitä itsetutkiskeluun. Messujen ohjelma on varsin monipuolinen ja kattava.
HARJOITUS. Yksi hyvä tapa lisätä itsetuntemustaan, on kaivaa valokuvakansiosta tai kovalevyn kätköistä jokin valokuva itsestäsi. Valitse kuva, joka edustaa sinua sellaisena ihmisenä, millaisena haluat tulla nähdyksi. Katso tätä kuvan ihmistä siten kuin katsoisit parasta ystävääsi. Mitä hyvää näet tässä ihmisessä? Mistä olet tässä ihmisessä ylpeä? Mitä toivot tälle ihmisille? Millaisia vahvuuksia näet tässä ihmisessä? Paina mieleesi tai kirjoita ylös pohtimasi ajatukset. Kun seuraavan kerran kuulokkeiden langat ovat solmussa, muistele itsestäsi ajattelemiasi asioita ja lähde ne mielessäsi avaamaan tutkivana ja kiinnostuneen oman mielesi solmuja. Pääset mitä mielenkiintoisimmalle matkalle.
Hieno kirjoitus. Näitä tarvitaan lisää.