Viime aikoina olen keskustellut paljon syksystä ja uudesta normaalista. Huomaan, että kaikki sen tiedostavat, että syksyllä on tavalla toisella paluu normaaliin edessä. Mutta mitä on uusi normaali?
Itse uskon, että uusi normaali tarkoittaa eri työpaikoilla eri asioita. Toisekseen uskon, että ne työyhteisöt onnistuvat hyvin, jotka rakentavat uutta normaalia yhdessä. Ja kolmannekseen, uskoakseni parhaiten onnistuvat ne työyhteisöt, jotka käyvät keskustelua ennakoivasti nyt keväällä tai kesällä, kun asioihin voi vielä vaikuttaa ja kun on mahdollisuus ottaa huomioon objektiivisesti monia näkökulmia. Siirtyminen etätöihin oli enemmän tai vähemmän reaktiivista, nyt on mahdollisuus proaktiivisuuteen.
Näitä kysymyksiä kannattaa pohtia yhdessä ja etäisyyttä arkisiin yksityiskohtiin ottaen. Sen sijaan, että mietittäisiin vielä tässä vaiheessa, otetaanko käyttöön Teamsin valkotaulu, Flinga vai toimistolle fläppitaulu, olisi hyvä pysähtyä ensin tarkastelemaan, mitä tarvitsemme ja haluamme. Esimerkiksi yhteisessä keskustelussa voisi tulla esiin, että tarvitsemme jonkin foorumin tai alustan, jolle voisimme yhtaikaisesti kaikki tuoda omia ideoitamme ja järjestellä niitä tarvittaessa ryhmiin tai luokkiin. Samoin etätyöskentelyn ja läsnätyöskentelyn etuja ja haittoja kannattaa miettiä ensin yleisellä tasolla ennen kuin lähdetään sopimaan, ovatko kaikki toimistolla maanantaisin vai perjantaisin. Ylipäätään tässä asiassa joko-tai ‑ajattelun sijasta sekä-että-ajattelu tuo luultavammin parempia oivalluksia uuden normaaliarjen tueksi. Ja ainahan asioita voi muuttaa, jos jokin osoittautuu huonoksi päätökseksi. Olemmehan me vuoden 2020 maaliskuunkin jälkeen muuttaneet monta asiaa, kun olemme itsestämme, toisistamme ja tilanteista oppineet, mikä toimii ja mikä ei.
Viimeisimmät kommentit