Tiesitkö, että Helsingin Pitäjänmäessä sijaitsee aivan upea henkilöstöravintola? Henkilöstö on ystävällistä, ruoka maittavaa ja tekemisen meininki käsittämättömän energistä. Itse olen ollut onnekas, sillä minulla on ollut usean vuoden ajan ilo tehdä yhteistyötä Pitäjänmäen Osuusruokalan eli POR:n kanssa. Huomasin jo yhteistyön alkutaipaleella, että kehittämistyö POR:ssa on varsin pitkään ollut poikkeuksellisen systemaattista. Määrätietoisen ja pitkäjänteisen kehittämisen taustalla on ollut ennen kaikkea POR:n toimitusjohtajan Hanna Linnalan vahva usko henkilöstönsä pystyvyyteen. Tämän syksyn aikana luja luottamus henkilöstön kykyyn innovoida ja tehdä yhteistyötä on POR:ssa todella todennettu. Töitä on tehty lähes hurmoksessa!
Arvojen luomisessa ja käytäntöön viemisessä kaikki ovat olleet mukana
Tämän vuoden teemana on ollut arvotyöskentely: mitkä ovat POR:n syvimmät toimintaa ohjaavat arvot ja miten arvot näkyvät arjen valinnoissa ja toiminnassa. Vuoden alussa ParaVitan luotsaamana luotiin POR:lle yhteiset arvot. Tai tarkemmin sanottuna autoin henkilöstöä itse nostamaan tärkeimmiksi kokemansa asiat esiin. Vuoden mittaan olen tukenut esimiehiä ja henkilöstöä siinä, miten yhdessä määritetyt arvot näkyisivät mahdollisimman vahvasti arjen toiminnassa. Keväällä pidettiin arvoviikot ja syyskuussa pohdittiin esimiesten kanssa arvojen näkyvyyttä arjessa. Hannalla oli kuitenkin tunne, että henkilöstö pystyisi vielä syvällisempään arvojen mukaiseen työskentelyyn.
PROpeli räjäytti potin
Vuoden arvotyöskentely huipentui marraskuussa, jolloin koko henkilöstö pelasi Hannan ja ravintolapäällikkö Sami Alestalon täysin itse luomaa PROpeliä. PROpelissä ideana on se, että kaikkia osallistujia eli koko henkilöstöä kannustetaan pieniin ja suuriin tekoihin, jotta koko työyhteisö eläisi yhteisten arvojensa mukaan. Vaikka pelin luojat uskoivat pelin vetovoimaisuuteen ja henkilöstön innostumiseen, tuli kuitenkin erittäin positiivisena yllätyksenä se, että kaikki lähtivät innokkaasti mukaan ja pelin tehtävät tulivat tehdyiksi määräaikaan mennessä. Peli imaisi porukan mennessään ja koko henkilöstö tuntui löytäneen tekemiseensä uuden vaihteen, jota ei aiemmin tiedetty olevan olemassakaan.
Yksilötehtävien lisäksi pelissä oli myös erityistä yhteistyötä vaativia Tähtitehtäviä. Tähtitehtävien luomat haasteet siivittivät henkilöstön innostuksessaan, innovoimisessaan ja yhteistyössään aivan uudelle tasolle. Kummassakin POR:n kahdesta toimipaikasta toteutettiin mm. Nenäpäivätempaus, jonka avulla paitsi kerättiin huikea summa rahaa lasten auttamiseksi kehitysmaissa, koettiin myös ennenkuulumatonta yhteishenkeä ja itsensä ylittämistä. Nenäpäivän lisäksi syntyi myös lukuisia muita ideoita, joista POR:n asiakkaat pääsevät nauttimaan lähitulevaisuudessa.
PROpelissä todentuu onnistuneen yhteistyön perustekijät, ja vieläpä hauskalla tavalla
Torstaina 22.11.2018 oli PROpelin yhteenvedon ja voittajien julkaisemisen aika. Asiakkaani työn luonteesta johtuen tilaisuuksia järjestettiin kaksi, jotta asiakaspalvelu ei häiriintyisi. Oli mielenkiintoista huomata, että pelin anti koettiin kummassakin ryhmässä lähes identtisesti samana. Keskeisiksi tekijöiksi nousivat kummassakin ryhmässä seuraavat neljä teemaa:
1) Yhdessä tekeminen, suunnittelu, pähkäily ja hassuttelu
2) Innostuminen ja itsensä ylittäminen pelin luomien haasteiden ja voiton tavoittelun siivittämänä
3) Vuorovaikutuksen lisääntyminen niin läheisten kuin aiemmin etäisempienkin työkavereiden sekä asiakkaiden kanssa
4) Avun antaminen, saaminen ja pyytäminen
Ryhmien samankaltaisia huomioita ja oivalluksia tarkastellessani huomasin, että itse asiassa PROpelissä positiivisina asioina koetut ilmiöt olivat juuri ne samat asiat kuin mitä tutkimuksissa on todettu työyhteisöä kannatteleviksi voimiksi. Muun muassa Ben Furman ja Tapani Ahola ovat luoneet niin kutsutun Tuplatähti-mallin kirjassaan Työpaikan hyvä henki ja kuinka se tehdään. Sen mukaan hyvän yhteishengen taustalla ovat mm. arvostus, onnistuminen, välittäminen ja hauskuus. Samoin Frank Martela on Motivaatiotimantissaan todentanut, että elämän merkityksellisyyden kokemuksia lisäävät mm. läheisyys, hyväntekeminen, kyvykkyys ja vapaaehtoisuus. Voisin todeta, että juuri näitä asioitahan mm. Nenäpäivä-tempaus edellytti onnistuakseen. POR:n työyhteisö todisti siis omalla toiminnallaan, että hyvä yhteistyö lähtee asioista, jotka kaikille ovat mahdollisia toteuttaa, mutta jotka samalla vaativat onnistuakseen sen, että arvostaa, auttaa ja välittää työkavereista. Ja jos muistaa vielä sen, että ilman hauskuutta ja huumoria selviää elämästä, mutta miksi tyytyä selviytymiseen, kun elämästä voi myös nauttia.
Hyvä POR! Kiitos, että olen saanut olla matkassanne mukana! Teette hienoa työtä.
Kirjoittanut Mari Blomqvist
Mari Blomqvist on valmennusalan yrittäjä, joka auttaa ihmisiä onnistumaan yhdessä. Mari on kiinnostunut yhteisöllisyydestä ja siihen liittyvistä ilmiöistä. Hän uskoo, että ihmisten välisen yhteistyön tekee kiinnostavaksi ihmisten samanaikainen tarve autonomiaan ja toisaalta tarve kuulua joukkoon. Tällä blogisivustolla sekä tulevassa Marin kirjassa paneudutaan yhteisöllisyyden ilmiöihin.
Viimeisimmät kommentit