Neurotieteet ja coachingin yhteen nivonut alan uranuurtaja David Rock kävi joitakin vuosia sitten Suomessa. Hän puhui muun muassa SCARF-mallista (status, certainty, autonomy, relatedness, fairness), jonka avulla toiminta muiden ihmisten kanssa helpottuu, kun ymmärtää ihmisen tyypilliset sosiaalista onnistumisen kokemusta estävät ja edistävät tekijät.
Minulle on erityisesti jäänyt mieleen Rockin maininta siitä, että jos vain yhden näistä viidestä tekijästä voisi valita, se olisi relatedness eli yhteenkuuluvuuden tunne. Perustelu tälle oli se, että ihminen on sosiaalinen olento, ja on suorastaan lamauttava tunne, jos tuntee tulevansa hylätyksi joukosta. Ja vastaavasti joukkoon kuulumisen tunne voi saada ihmiset valtavasti energisoitumaan ja ylittämään itsensä. Lisäksi tämä energia leviää muihin ihmisiin, jolloin kerrannaisvaikutukset voivat olla todella suuret.
Olen viime aikoina saanut omakohtaisesti kokea useampaan kertaan, mitä yhteenkuuluvuuden tunne voi parhaimmillaan olla. Tilanteiden jälkeen olen miettinyt, mikä niistä teki erityisiä ja miten ne poikkesivat muista lukuisista viimeaikaisista ryhmätilanteista.
Yksi yhteenkuuluvuuden merkittävä tekijä on jakaminen. Jakaminen on jotakin paljon enemmän kuin tavallinen keskusteleminen. Se on jonkin sellaisen asian avointa esille tuomista, joka on asian sanojalle jollakin tapaa herkkää ja haavoittavaa. Asian esiin tuomisessa on riski, että muut eivät hyväksy toista ihmistä, ja pelkona on, että joutuu ulos joukosta. Palkintona parhaimmillaan on, että asian esille tuoja lujittuu yhä vahvemmaksi osaksi joukkoa, jossa yhä useampi uskaltaa jatkossa laittaa itsensä alttiiksi. Samasta asiasta puhuu myös Patrick Lencioni, joka on kirjoittanut 11 kirjaa ja käynyt ympäri maailmaa puhumassa terveen yrityskulttuurin rakentamisesta. Tämä Nordic Business Forumissakin vuonna 2017 vieraillut puhuja peräänkuuluttaa syvälle menevää tapaa olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa: Lencionin uraauurtavassa ajattelussa luottamus edellyttää oman haavoittuvuuden paljastamista. Ne tiimit, joissa näin tapahtuu, saavat myös vähitellen kestävää menestystä.
Osallistuin erään mentorointiohjelman tilaisuuteen, jossa mentorit ja aktorit keskustelivat siitä, mitä tapahtuu onnistuneessa mentorointiprosessissa. Kiitos tilaisuudessa esiintyneelle Kari ”Kalle” Heikkiselle, joka johdatteli keskustelua näille tärkeille alueille. Keskeiseksi tekijäksi havaittiin aito kohtaaminen. Alun perin mentoroinnissa on tyypillisesti statusasetelma: mentori kokeneempana jakaa omaa tietoaan oppimisenjanoiselle aktorille. Tällainen tilanne sellaisenaan ei kuitenkaan keskusteluissamme vielä kategorisoitunut mentoroinnin huippuhetkiin. Sitä vastoin kokemuksiemme mukaan huippuhetkiä koetaan silloin, kun statukset riisutaan ja ihminen puhuu ihmiselle. Yhtäkkiä sillä ei olekaan merkitystä, kumpi jakaa tietoa ja kokemuksia, vaan keskustelu on kuin kehto, jossa ajatuksia tuuditetaan puolelta toiselle ja jossa ne tuovat keskustelijoille unen kaltaista levollisuutta ja toisaalta mielikuvituksen täyttämää maailmaa, jossa kaikki on mahdollista.
Toinen viimeaikainen yhteisöllisyyden kokemukseni liittyy työllistymisen tukemiseen. Jani Turku heitti Harri Calsonin twiittauksesta liikkeelle lähteneen ajatuksen Facebookissa siitä, voisiko joukko aktiivisia ja osaavia ihmisiä ojentaa auttavan kätensä ja auttaa joitakin tuttavapiirin ihmisiä työllistymään. Asia herätti kiinnostusta ja meistä Jelpparien joukosta tuli nopeasti kivankokoinen auttajien ryhmä. Kun kerroimme toisillemme osaamisestamme, innostuimme toistemme taustasta, kyvyistä ja kokemuksista. Huomasimme, että itse kukinhan meistä voisi olla jelpattava, jolle monella ihmisellä on jotakin annettavaa. Oivallus oli omalla kohdallani suuri: Toisten auttaminen onnistuu paremmin, kun uskaltaa heittäytyä itsekin autettavaksi. Ja kun heittäytyy autettavaksi, täytyy paljastaa itsestään autettava puolensa. Kun tämän uskaltaa tehdä, saa myös todellista apua – ja ennen kaikkea saa kokea yhteenkuuluvuuden tunnetta juuri sellaisessa joukossa, joka tuntuu itselle merkitykselliseltä.
Nämä ja muutamat muut viimeaikaiset kokemukseni ovat saaneet minut pohtimaan omaa rooliani valmentajana, mentorina ja coachina. Miten voin vaikuttaa kohtaamisissani yhteisöllisyyden kokemuksiin? Mitkä ovat jakamisen rajat omasta roolistani käsin? Kuinka paljon autettavaa puoltani uskallan avata työssäni? Mitä avautumisesta seuraa? Isoja kysymyksiä, joihin palaan tulevissa blogikirjoituksissani. Toivotan kaikille yhteisöllisyyden rikastamaan kevättalvea. Uskaltakaa avautua, se kannattaa!
Mari Blomqvist
Coach, trainer and Mentor, ParaVita
Viimeisimmät kommentit